Mi a titok, miért ajánlott a kontrasztos kártyák használata?
kontrasztos kártyák

Divat vagy van tudományos magyarázat a kontrasztos kártyák titkára?

Miért ajánlják a fekete-fehér kontrasztos kártyák használatát az újszülöttek és kiscsecsemők látásfejlődésének elősegítésében?


Gondoljunk csak bele egy petesejtből és egy hímivarsejtből kiindulva a magzat 9 hónap alatt hatalmas ütemben kezd el fejlődni, a sejtjei differenciálódnak, kialakulnak a szervei, testrészei. Így jönnek létre az érzékszervek is, már ekkor elindul a látásfejlődés is. Egy csoda, ami az anyaméhben végbemegy a hónapok során.
A baba már az anya pocakban csukott szemhéján keresztül is érzékeli a fényt. A 7 hónapos magzat már ki tudja nyitni a szemét és rövid ideig nézeget. Tapasztalatait elraktározza. Mindezek ellenére az érzékszervek közül születéskor mégis a legkevésbé fejlett a látás.


Látáshoz nem csak a szemre, hanem az idegpályák kialakulására is szükség van. Magzati korban jön létre az a sokmilliárdnyi idegsejt, ami szükséges az élethez. Az idegsejtek összeköttetései, kölcsönhatásai folyamatosan alakulnak ki a megszületés után is, a külvilággal való találkozás, a tanulás és a tapasztalatok útján.


Mit és mennyit látnak a csecsemők?

újszülött látás távolsága


A babák megszületés után megtanulják látni a körülöttük lévő világot. Ebben a legfontosabb, legintenzívebb időszak újszülött kortól 6 hónapos korig tart.
Az újszülöttek legfeljebb 20-30 cm távolságra látnak jól. Ez pont az a távolság, ami szoptatáskor a baba és az édesanya arca között van. A természet tudja dolgát, hiszen az édesanyák a babájuk gondozása során is ösztönösen közel hajolnak hozzájuk.

Tipp:

A néhány napos újszülött még a szem, orr, száj mozgását is képes utánozni, ha fölé hajolunk és kinyitjuk a szánkat, ő is kinyitja. Ezzel otthon is leellenőrizhető, hogy a baba szeme érzékel-e, és az agy viszontválasza is megvan-e.


Ami 30 cm-nél távolabb van, azt az újszülött homályos foltként észleli, ez a távolság az idő előrehaladtával folyamatosan nő. A baba először mindent fekete-fehérben lát, később alakul ki a színek megkülönböztetése. Látja a formákat, a mozgást, a fény és a sötétség között különbséget tesz. A csecsemő 1 hónaposan rövid ideig követi a tárgyakat, 6 hetesen a közeli tárgyakra már gyakrabban néz két szemmel, 3 hónaposan a mozgó tárgyat már 180 fokban követi, a nagy kontrasztú színeket kedveli. 5 hónaposan már az 1 méternél messzebb lévő vizuális ingerek iránt is érdeklődik. Fél évesen a két szem mozgása már kontrolláltabb.


Ekkor fejlődnek ki az olyan készségek, mint mindkét szem párhuzamos mozgása, a tekintet koncentrálása egy-egy pontra, a mélységlátás kezdete, a tapintás és az észlelés fejlesztése. Ha kezdetben minél több vizuális információt, ingert kap a baba, annál aktívabban fejlődik az idegrendszere.

Ez a látásfejlesztés kifejezetten fontos a koraszülött babák esetében!


Megfigyelték, hogy az a csecsemő, akinek a környezete inger gazdagabb, sokkal nyugodtabb és figyelmesebb ébrenlét alatt, mint az ilyen fajta stimulációtól megfosztott gyermek.


Mivel segítheti gyermeke látásfejődését?


Az első és legfontosabb a szülei arcának látványa
, a mimikájuk serkentően hat a baba látásfejlődésére. Ezért a lehető leggyakrabban nézzen gyermekére, beszélje hozzá, énekeljen neki, mosolyogjon.


A második helyen a kontrasztos fekete-fehér képek állnak, amelyeket a vizuális stimulációban kapnak fontos szerepet. Más néven babakártyák vagy fekete-fehér kártyák vagy kontrasztos kártyák, amelyek kiváló fejlesztő eszközök.

íves mintás kontrasztos kártya
Kör és félköríves mintás – óra – kontrasztos kép


Mi a titok, miért ajánlják a kontrasztos kártyák használatát?


Kutatások szerint a magas kontrasztú főleg a fekete-fehér színű ábrák küldik a legerősebb vizuális ingereket a baba agyába, ezért ezektől várható a leggyorsabb vizuális fejlődés is. Megfigyelték, hogy a picik figyelmét az első hónapokban csak a kontrasztos színek (főként a fekete-fehér) kelti fel. Kezdetben a csecsemők elsősorban a köröket, íveket, a geometriai ábrákat kedvelik.

fekete-fehér kártyák itt ott egy kis pirossal
Főleg fekete-fehér kontrasztos lapok itt ott egy kis pirossal


Mikortól és hogyan használhatjuk a kártyákat?


Akár már kéthetes kortól mutathat képeket a babának, miközben sétál vele a lakásban, felhívhatja a figyelmét egy-egy fekete-fehér tárgyra. De elé teheti etetéskor vagy hasra fektetéskor, vagy mellé helyezheti a kiságyban is. Érdemes olyan időpontot kiválasztani a kártyák, képek mutatására, amikor a baba nyugodt, nem sír, nem éhes.
Amikor a baba kicsi még akkor nem várható, hogy sokáig leköti ez a nézelődés a figyelmét, ezért egyszerre ne mutasson túl sok képet, de figyelje a reakcióját. Ha szívesen nézi, akkor hagyja látótávolságon belül a képet, ha nem akkor néhány nap múlva próbálja újra.

Ha érdeklődsz a kontrasztos kártyák, könyvek iránt, akkor nézd meg elérhető könyveimet. Kattints ide!

Schneidler Margit

A cikk a gyogyhirek.hu online magazinban jelent meg.

Felhasznált irodalom:
https://gyogyhirek.hu/szemeszeti-szurovizsgalatok-csecsemokorban/
https://gyogyhirek.hu/kora-gyermekkori-fejlodes-neurologus-szemmel/
https://gyogyhirek.hu/amit-mar-pocakban-is-tudnak-babak/

Kontraszt könyvek:

  • fekete-fehér kontrasztkönyv első oldala- zsiráf
    Fekete-fehér kontraszt könyv – zsiráfos
    9 900 Ft
  • fekete-fehér kontrasztos könyv első oldala- katicabogár
    Kontrasztos könyv – katicabogaras
    11 900 Ft

Blog bejegyzések:

Shopping Cart