Számít-e a filc minősége? *Filceim
elefánt koreai filcből és méterben kapható polifilcből

Számít-e a filc minősége?

Milyen anyagok kellenek a csendes könyvhöz?

A csendes könyv, amit nevezhetünk textil könyveknek, matató könyveknek, quietbooknak vagy foglalkoztató könyvnek is, Magyarországon talán a leginkább a csendes könyv néven került a leginkább ismertté.

A könyvek anyaga textil, főleg pamutvászon háttérrel készülnek, de miután ez egy aránylag vékony anyag, nincs tartása, ezért közbélést és sokszor még egyéb merevítő anyagot is érdemes beletenni ahhoz, hogy egy-egy oldal kellően merev legyen. Lehet a lapok anyaga filc is, ami, ha elég jó minőségű és keménységű akkor nem kíván további merevítést ahhoz, hogy kellő tartást biztosítson egy-egy oldalnak. De ha nem igazán jó minőségű a filc vagy puha filcből készül a könyv, akkor bizony ezt is meg kell erősíteni, merevíteni ahhoz, hogy a feladatok elvégzése közben ne kelljen még egy másik személynek is fognia a könyvet, amikor a gyerkőc éppen a feladatot próbálja teljesíteni.

Én is készítettem az elején kevésbé jó minőségű filcből könyvet és akkor tapasztaltam meg, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen filcet használunk.

koreai filc és a barkács filc összehasonlítása

Az interneten többféle könyvet lehet látni, van amelyik nagyon szép, igényes kivitelű és van amelyik kevésbé igényes, csúnyán, girbe-görbén varrt. Ezt látva és az itthon kapható barkács filcek minőségét megtapasztalva beszereztem egy úgynevezett koreai, 100 %-ban poliészter, Solitone márkájú nagyon jó tulajdonságokkal bíró filcet. Ennek a beszerzése egyáltalán nem volt könnyű, de megérte, mivel a barkács és a koreai filc között zongorázni lehet a különbséget.

Egyrészt, mert a koreai filc is vékony (1,2 mm vastagságú csak), egyenletesen hengerelt, de mégis nagyon jó tartással rendelkezik, másrészt ez az anyag annyira mégsem merev, hogy ne lehessen belőle kicsit tömött figurákat készíteni. A barkács filc vastagsága és merevsége vagy éppen puhasága is változó, legalábbis azok ilyenek voltak, amivel én dolgoztam.

Harmadrészt, ami az egyik legfontosabb tulajdonsága és előnye a koreai filcnek, hogy nem bolyhosodik, ellentétben a barkács vagy az itthon méterben kapható poliészter filccel. Néhány képen megmutatom, hogy miről is beszélek. Az egyik képen ti is láthatjátok, hogy ugyanabban a könyvben használtam koreai és barkács filcet is, tehát elmondhatjuk, hogy ugyanannyit használták kb. eddig 2 évet. A koreai filcen szinte nem is látszik a használat, míg a barkács filc nagyon bolyhos lett.

Negyedrészt a koreai filc másik nagyon jó tulajdonsága, hogy langyos vízben 30 C fokon kézzel vagy akár mosógépben mosózsákban -főleg, ha apró alkatrészek is vannak benne- szépen mosható, tisztítható majd formára igazítva szabad levegőn szárítható (szárítógépbe nem szabad tenni), ami bizony kisgyermekek mellett nem utolsó szempont.


Mi kell még egy csendes könyvhöz?

Kell hozzá mindenféle színű cérna, ami szerencsés, ha megegyezik a filcek színével. Ezenkívül kellenek hozzá gombok, ezek lehetnek műanyag vagy fa, fém gombok, szalagok, amelyekkel kis fülecskéket lehet készíteni egy-egy figurára és ezekkel lehet gyakorolni a fűzést, esetleg karika, ami lehet fémből, műanyagból szintén ezt a célt szolgálja. Vékony kalapgumi, amivel a húzás és annak az ereje is megtapasztalható, gyakorolható vagy egy gomb segítségével még a gombolás is. Érdemes beszerezni csatokat, ezek inkább csak műanyag csatok legyenek, olyanok, amikkel a mindennapi élet során, a ruháin, a táskáin is találkozik a gyermek. Ezekkel lehet gyakorolni a használatukat.

A zipzár is fontos kelléke egy csendeskönyvnek, sok gyermeknek ez az egyik kedvenc foglalatossága, aminek a ki és be húzásával jó sok időt el tudnak tölteni. A másik hasonló kedvenc a tépőzár, amit nem tudnak megunni.

Szóval érdemes otthon is összegyűjteni mindenféle kütyüt, mert lehet, hogy azt a csendes könyvnél egy feladat elvégzéséhez nagyon jól fel lehet használni. Pl. jól lehet a maradék fonal egy lovacska sörényének vagy egy királylány hajának amit, ha kellő hosszúságúra hagyunk, akkor fonni lehet.

katicabogár koreai filcből és méterben kapható polifilcből


És mi kell még hozzá?

A lelkesedés és kitartás, na és persze el ne felejtsem az egyik legfontosabbat: sok-sok idő. Meg kell megtervezni és meg kell rajzolni a csendes könyvet, vagy mintákat keresni és azokból szabásmintát készíteni. Jó alaposan át kell gondolni, hogy mit hogyan készítünk és ennek megfelelően kell a szabásmintákat is kialakítani és kivágni a filcből a darabokat.


Aki kedvet érez hozzá szívből ajánlom minden anyukának, nagymamának, hogy álljon neki, fogjon hozzá, mert annak, aki szeret és tud varrni (akár kézzel, akár géppel), annak ez igazán örömet nyújthat és egy örök emlék lehet neki is és gyermekének, unokájának is.
Amikor saját gyermekünk, unokánk részre készítünk könyvet, akkor is fontos a minőség persze, de ennél ebben az esetben sokkal fontosabb az a szeretet, amivel készül.
Ha úgy érzed örömmel nekifognál egy könyvnek, akkor oldalamon megvásárolhatod hozzá ezt a kiváló, játékok készítésére ajánlott, ellenőrzött minőségű koreai filcet.
Ide kattintva válogathatsz a filcek között.

Ha úgy érzed, hogy te másban vagy ügyes, de szeretnél egy ilyen könyvet gyermekednek, unokádnak, akkor ajánlom oldalamat, kattints ide és nézz körül és válogass a kész könyveim között.
Lesznek a filceim, a TE filceid?

Schneidler Margit

Legújabb termékek

Shopping Cart