Csendeskönyv, foglalkoztató könyv mi az és hogyan használd? »
csendeskönyv

Csendeskönyv, foglalkoztató könyv mi az és hogyan használd?

A csendeskönyv (vagy foglalkoztató könyv, vagy matató könyv) egy olyan játék, amelyet filcből vagy más anyagból készítenek, és amelyben különböző oldalakon különböző tevékenységeket, feladatokat, játékokat találhat a gyermek. A csendeskönyv segít a gyermeknek fejleszteni a kézügyességét, a logikus gondolkodását, a színek, formák, számok és betűk felismerését, valamint a fantáziáját és a kreativitását. A foglalkoztató könyv egy interaktív és fejlesztő játék, amelyet a gyermekeddel együtt használhatsz. Ebben a cikkben elmondjuk, mi a csendeskönyv, milyen fejlesztő hatása van és hogyan használhatod a gyermekeddel.

Mi a csendeskönyv?

A csendeskönyv egy olyan könyvszerű játék, amelynek minden oldala egy-egy téma köré épül. A témák lehetnek például az évszakok, az állatok, az érzelmek, az óra, az időjárás, a család, a közlekedés vagy bármi más, ami érdekli a gyermeket. A könyv oldalain különböző elemeket találhatunk, amelyekkel játszhatunk, például gombokat, cipzárakat, tépőzárat, csatokat, zsebeket, bábokat vagy puzzle-darabokat. A csendeskönyv neve onnan ered, hogy nincs benne szöveg, csak képek és tárgyak. A foglalkoztató könyv segít a gyermeknek elmerülni a játékban és megnyugodni.

csendeskönyv

Milyen fejlesztő hatása van, mire jó a csendeskönyv?

A csendeskönyvnek számos fejlesztő hatása van a gyermekre. Néhány fejlesztő hatás a következő:

 • Fejleszti a finommotorikát: A csendeskönyvben található elemekkel játszva a gyermek fejleszti az ujjainak és kezének ügyességét és erősségét. Ez segít neki abban, hogy később könnyebben tudjon írni, rajzolni vagy vágólapot használni.
 • Fejleszti a logikus gondolkodást: A csendeskönyvben található feladatokkal játszva a gyermek fejleszti a logikus gondolkodását és a problémamegoldó képességét. Ez segít neki abban, hogy megértse az ok-okozati összefüggéseket, az alapvető matematikai fogalmakat és a sorrendiséget.
 • Fejleszti a vizuális észlelést: A csendeskönyvben található képekkel és tárgyakkal játszva a gyermek fejleszti a vizuális észlelését és a figyelmét. Ez segít neki abban, hogy felismerje a színeket, formákat, számokat és betűket, valamint hogy össze tudja hasonlítani és meg tudja különböztetni őket.
 • Fejleszti a fantáziát és a kreativitást: A csendeskönyvben található játékokkal játszva a gyermek fejleszti a fantáziáját és a kreativitását. Ez segít neki abban, hogy el tudja képzelni és el tudja mesélni a saját történeteit, valamint hogy kifejezze az érzéseit és a gondolatait.
csendeskönyv használata

A csendeskönyv használatát meg kell mutatni gyermekednek

A csendeskönyvet a gyermekeddel együtt használhatod, hogy még élvezetesebbé és tanulságosabbá tedd a játékot. Néhány tipp a csendeskönyv használatához:

 • Válasszatok ki egy oldalt: A könyv oldalai nem követnek egy meghatározott sorrendet, így bármelyik oldallal kezdhetitek a játékot. Válasszatok ki egy olyan oldalt, ami érdekli a gyermeket vagy ami illik az aktuális hangulatotokhoz.
 • Beszélgessetek az oldalról: Nézzétek meg az oldalon található képeket és tárgyakat, és beszélgessetek róluk. Kérdezzétek meg egymástól, hogy mit láttok, mit ismertek fel, mit szerettek vagy nem szerettek, mit gondoltok vagy éreztek. Használjatok minél több szót és mondatot, hogy gazdagítsátok a gyermek szókincsét és kommunikációs készségét.
 • Játsszatok az oldallal: Használjátok a matató könyv oldalán található elemeket, hogy játszatok velük. Kövessétek a feladatok utasításait, vagy találjatok ki saját szabályokat. Próbáljátok megoldani a feladatokat, vagy alkossatok új dolgokat. Dicsérjétek meg egymást a teljesítményetekért, vagy segítsetek egymásnak, ha elakadtok.
 • Meséljetek az oldalról: Használjátok a csendeskönyv oldalán található képeket és tárgyakat, hogy meséljetek róluk. Találjatok ki egy történetet, ami az oldal témájához kapcsolódik, vagy meséljétek el egy saját élményeteket, ami az oldalhoz kapcsolódik. Használjatok minél több részletet és érzelemkifejezést, hogy élénkebbé tegyétek a mesét.
matató könyv fejlesztő hatása

Összefoglalás

A csendeskönyv egy nagyszerű játék, amelyet a gyermekeddel együtt használhatsz. A csendeskönyv segít a gyermeknek fejleszteni a kézügyességét, a logikus gondolkodását, a vizuális észlelését, valamint a fantáziáját és a kreativitását. A csendeskönyv egy interaktív és fejlesztő játék, amelyben beszélgethettek, játszhattok és mesélhettek egymásnak.

Ha szeretnél még többet megtudni a csendeskönyvről vagy megtekinteni a csendeskönyveinket, látogass el a webshopunkba:
https://filceim.hu/termekkategoria/csendes-konyv/

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg másokkal is és iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy értesülj az új cikkeinkről és akcióinkról.

Köszönjük, hogy elolvastad ezt a cikket. Ha kérdésed vagy véleményed van, írd meg nekünk. Szívesen halljuk a visszajelzéseidet.

A következő cikkünkben arról fogunk írni, hogyan díszítheted fel a babaszobát filc dekorációkkal. Ne hagyd ki!

Csendeskönyvek oldalunkon:

 • munkagépes csendes könyv
  Munkagépes matatókönyv
  27 900 Ft
 • Farm csendes könyv
  Farm csendes könyv
  62 800 Ft
 • fogorvosos játék -fogorvosos csendeskönyv
  Dr.Fog – a fogorvosos csendeskönyv
  14 900 Ft15 900 Ft
 • nyuszikönyv-avagy egy nyuszis csendeskönyv
  Nyuszikönyv – avagy egy világoskék nyuszis csendeskönyv
  23 900 Ft
 • nyuszikönyv-avagy egy nyuszis csendeskönyv
  Nyuszikönyv – avagy egy rózsaszín nyuszis csendeskönyv
  23 900 Ft
 • fekete-fehér kontrasztos könyv első oldala- katicabogár
  Kontrasztos könyv – katicabogaras
  11 900 Ft

Legutóbbi bejegyzések:

Shopping Cart