Mikulás vagy karácsonyi csizma, vagy zokni, vagy harisnya?
karácsonyi csizma

Mikulás vagy karácsonyi csizma, zokni, harisnya: milyen hagyományok vannak más országokban?

A Mikulás vagy karácsonyi csizma, zokni, harisnya egy olyan textil dísz, amelyet sok országban használnak a Mikulás napján (december 6.) vagy a karácsony napján (december 25.). Ezeket a díszeket általában ajándékokkal, édességekkel vagy gyümölcsökkel töltik meg, és a kandalló fölé, a karácsonyfa mellé vagy az ágy végére akasztják. A díszek formája, színe és neve változhat az országoktól és a hagyományoktól függően. A Mikulás vagy karácsonyi csizma, zokni vagy harisnya hagyománya sok országban elterjedt, de mindenhol másképp nevezik és használják.

Íme néhány érdekes példa:
Hol minek és hogyan hívják a textil díszt, Mikulás vagy karácsonyi csizma, zokni, harisnya?

 • Az Egyesült Államokban és Kanadában Christmas stocking-nak hívják a díszt, ami karácsonyi harisnyát jelent. A harisnya alakú díszeket piros-fehér csíkos anyagból készítik, és karácsony éjjelén töltik meg ajándékokkal. A harisnyák tetejére gyakran rávarrják a tulajdonos nevét vagy kezdőbetűjét. A harisnya eredete Szent Miklós legendájához kapcsolódik, aki egy elszegényedett családnak dobott be három aranyat az ablakon, amelyek a kandallóban száradó harisnyákba estek.
 • Angliában és Franciaországban Christmas sock-nak vagy Chaussette de Noël-nek nevezik a díszt, ami karácsonyi zoknit jelent. A zokni alakú díszeket színes anyagból készítik, és december 6-án töltik meg ajándékokkal. A zoknikba gyakran levelet is tesznek a gyerekek a Mikulásnak, amelyben megköszönik az ajándékot, és elmondják, hogy mit szeretnének karácsonyra.
 • Németországban és Ausztriában Nikolausstiefel-nek vagy Nikolaussocke-nek hívják a díszt, ami Mikulás csizmát vagy zoknit jelent. A csizma vagy zokni alakú díszeket piros-zöld-fehér anyagból készítik, és december 6-án töltik meg ajándékokkal. A csizmába vagy zokniba gyakran levelet is tesznek a gyerekek a Mikulásnak, amelyben megköszönik az ajándékot, és elmondják, hogy mit szeretnének karácsonyra.
 • Magyarországon Mikulás csizmanak hívják a díszt, ami Mikulás csizmát jelent. A csizma alakú díszeket piros-fehér-zöld anyagból készítik, amely az ország zászlójának színeit idézi. December 6-án töltik meg ajándékokkal, amelyek között lehetnek édességek, gyümölcsök vagy szén darabkák is.
 • Olaszországban Calza della Befana-nak hívják a díszt, ami Befana harisnyáját jelenti. Befana egy boszorkány alakja, aki január 6-án hoz ajándékokat a jó gyerekeknek, és szén darabkákat a rosszaknak. A harisnya alakú díszeket piros-fehér anyagból készítik, és január 5-én töltik meg ajándékokkal.
karácsonyi csizma

 • Brazíliában Meia de Natal-nak hívják a díszt, ami karácsonyi zoknit jelent. A zokni alakú díszeket színes anyagból készítik, és karácsony éjjelén töltik meg ajándékokkal. A zoknikat a karácsonyfa mellé vagy az ablakba akasztják.
 • Dániában Julesok-nak hívják a díszt, ami karácsonyi zoknit jelent. A zokni alakú díszeket piros-fehér anyagból készítik, és karácsony éjjelén töltik meg ajándékokkal. A zoknikat a karácsonyfa alá vagy a kandalló fölé akasztják.
 • Japánban Kurisumasu no kutsushita-nak hívják a díszt, ami karácsonyi harisnyát jelent. A harisnya alakú díszeket piros-fehér anyagból készítik, és karácsony éjjelén töltik meg ajándékokkal. A harisnyákat a karácsonyfa mellé vagy az ágy végére akasztják.

Összefoglalás

A Mikulás vagy karácsonyi csizma, zokni, harisnya egy olyan textil dísz, amelyet sok országban használnak a Mikulás napján (december 6.) vagy a karácsony napján (december 25.).
Ezeket a díszeket általában különböző néven emlegetik, Magyarországon leginkább Mikulás csizma néven. Ajándékokkal, édességekkel vagy gyümölcsökkel töltik meg, és a kandalló fölé, a karácsonyfa mellé vagy az ágy végére akasztják. A díszek formája, színe és neve változhat az országoktól és a hagyományoktól függően.

Kiemelt termékek:

 • filc karácsonyi zokni
  Filc Karácsonyi Zokni
  8 890 Ft
 • Mikulás csizma vicces Mikulással
  Filc mikulás csizma vicces Mikulással
  7 490 Ft
 • Filc mikulás zokni tüll szoknyás nyuszival
  Filc mikulás zokni tüll szoknyás nyuszival
  7 490 Ft
 • filc mikulás csizma nyuszival
  Filc mikulás csizma cuki nyuszival
  7 490 Ft

Legújabb bejegyzések:

Shopping Cart